Rianne Leeftink-Willems vertelt

Hoe vertel ik iemand met dementie over corona?

Het komt iedereen die de zorg heeft voor een naaste met dementie waarschijnlijk bekend voor: hoe leg ik uit dat hij of zij niet meer zomaar naar de supermarkt kan gaan of bij de buurvrouw op de koffie. Ik hoor om mij heen verhalen van mantelzorgers dat het moeilijke discussies oplevert. Laat staan dat je je naaste met dementie moet uitleggen wat de impact van corona is.

Corona, wat een impact heeft dit virus op ons dagelijks leven. We worden er moe van en willen allemaal graag ons normale dagelijkse leven zo snel mogelijk weer oppakken. Maar toch, hoezeer we er ook genoeg van hebben, we moeten volhouden om ons aan de maatregelen te houden om corona eronder te krijgen. Dat snappen we allemaal.

Voor je naaste met dementie ligt dat net iets anders. Hij begrijpt misschien niets van de coronamaatregelen en het nut daarvan. Toch is het belangrijk om hem* hieraan te laten houden. Ter bescherming van hemzelf en van zijn omgeving! Ik hoor vaak van familie dat ze het lastig vinden wat ze wel of niet moeten vertellen. Ik adviseer om niet te uitvoerig te zijn; iemand met dementie kan niet te veel informatie opnemen en vergeet het ook weer snel. Vertel bijvoorbeeld dat er een hardnekkige en besmettelijke griep heerst en dat we daarom erg voorzichtig moeten zijn. Maak het niet te zwaar en vertel niet over mensen die overleden zijn. Dit schept onrust en dat gevoel kan bij iemand met dementie lang blijven, hangen zonder dat hij weet waar dat gevoel vandaan komt. Je naaste zal niet meteen begrijpen waar het over gaat. Herhaal je boodschap en blijf rustig. Probeer ook met anderen af te spreken wat de boodschap is, zodat jullie hetzelfde verhaal vertellen.

Op de website van Pharos.nl staan duidelijke plaatjes over de maatregelen rondom het coronavirus over bijvoorbeeld handen wassen. Je kunt deze printen en in huis ophangen. Wanneer mensen met dementie die alleen wonen en nog (te vaak) de deur uitgaan, kun je in huis bij de buitendeur een plaatje ophangen waarop staat beschreven dat het beter is niet de deur uit te gaan.

Hoe houd ik contact; enkele tips

Contacten zijn juist voor mensen met dementie heel belangrijk en dat is nu zoveel moeilijker geworden. Enkele tips: regel dat er binnen de familie/kennissenkring een belkring wordt opgestart. Zo krijgt je naaste iedere dag een paar telefoontjes. Stuur regelmatig een kaartje en plak daarin bijvoorbeeld een foto van jezelf zodat de ander ook ziet van wie hij dit kaartje krijgt. Is bezoek binnen niet mogelijk? Probeer dan eens bij mooi weer wat vaker een wandelingetje te maken, dit is ook nog eens heel gezond!

Op de websites van www.alzheimer-nederland en www.dementie.nl staan nog veel meer tips. Het is een moeilijke tijd voor iedereen, maar zoals premier Mark Rutte zegt: ‘We komen hier samen uit!’

Wilt u weten hoe onze casemanagers u kunnen ondersteunen?

Kijk voor meer informatie op de webpagina casemanagers dementie.
U kunt ook een mail sturen  naar casemanagersdementie@ zorgaccent.nl of neem telefonisch contact op door te bellen met 0900 0678.

Bij ZorgAccent kun je in diverse werkvelden aan de slag. 

Woonzorg

Net als thuis

Binnen de woonzorg wordt gewerkt met de visie Net als thuis. Wil jij aan de slag in een van de zelfsturende teams?
Lees meer

Wijkverpleging

Zelfsturend...

In de functie van verzorgende IG of (wijk)verpleegkundige verpleeg en verzorg je cliënten in hun thuissituatie.
Lees meer

Huishoudelijke Hulp

Van onschatbare waarde

Je werkt bij de cliënt thuis.
Zij zijn tijdelijk of langdurig zelf niet in staat om het huishouden uit te voeren.
Lees meer

Ondersteuning

Service en dienstverlenend

Maak jij het een ander graag naar de zin? Dan kun jij de juiste ondersteuning bieden aan de zelfsturende teams.
Lees meer