Neil Tjonk vertelt

Ondanks zijn lichamelijke beperkingen is Neil Tjonk actief als vrijwilliger 

Elke woensdag vaste prik. Van 11.00 – 13.30 uur staat Neil Tjonk (36 jaar) klaar als vrijwilliger in het restaurant van woonzorglocatie De Koppel in Almelo. ‘Ik doe van alles voor de mensen, zoals het uitserveren van borden en helpen bij het eten. Jahaa… ik ben een zorgzaam type’, zegt Neil met een glimlach van oor tot oor. ‘Maar ik maak ook tijd voor een gezellig praatje. Dat is het voordeel als je vrijwilliger bent. In overleg met de medewerkers van Het Streekfornuus, dat gevestigd is in De Koppel, deel ik mijn eigen tijd in. En de bewoners vinden het prachtig.’ Dat is te merken want terwijl het restaurant langzaam leegloopt, krijgt Neil menig schouderklopje en persoonlijke groet.

Verhalen van vrijwilligers

Lekker actief blijven

Dat Neil zelf zijn beperkingen heeft tijdens het lopen en door een spraakgebrek, weerhoudt hem niet van vrijwilligerswerk. Op zijn 21ste sloeg het noodlot toe. Achter het stuur van z’n eerste, eigen auto, wilde Neil laten zien dat hij een fantastische aankoop had gedaan. Hij vloog uit de bocht en raakte een boom. ‘Ik lag 7 weken in coma. Toen ik daar uitkwam moest ik alles opnieuw leren. Mijn oude beroep in de metaalsector, zat er niet meer in. Wel ben ik altijd aan fitness blijven doen. Al sinds m’n 18de ben ik in de sportschool te vinden en na het ongeluk heb ik dat weer opgepakt. Nu kom ik daar vijf dagen per week, twee uur lang.

Neil lacht en stelt me voor aan een bewoonster. ‘Dementie heeft ook z’n vrolijke kanten’, weet Neil. ‘De remmingen zijn weg. Deze mevrouw geeft me elke week weer een pluim omdat ze m’n spieren zo bewondert.’     

Breek in de week

Wat ik het leukst vind aan dit vrijwilligerswerk? ‘De omgang met die lieve mevrouwtjes hier. Mannen zijn vaak doeners, maar vrouwen zijn slimmer. Echt waar!’ Neil gaat nooit met tegenzin naar De Koppel. En de medewerkers zijn blij met hem. ‘Hij is de vrolijke noot hier op woensdag en tussendoor helpt hij ons met hand en spandiensten.’ Neil wuift de complimenten weg. ‘Naast andere activiteiten is dit voor mij een mooie breek in de week. Ik doe wat ik kan en dit werk geeft me veel voldoening.’

Leuke hobby? Samen is het nog leuker!

Ook vrijwilligerswerk doen bij ZorgAccent? Er is heel veel mogelijk! Heeft u een leuke hobby? Het is nog leuker om dat samen met een van onze bewoners of cliënten te doen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dianne de Graaf via T 0900 – 0678 of kijk op www.zorgaccent.nl/vrijwilligerswerk.

Bij ZorgAccent kun je in diverse werkvelden aan de slag. 

Woonzorg

Net als thuis

Binnen de woonzorg wordt gewerkt met de visie Net als thuis. Wil jij aan de slag in een van de zelfsturende teams?
Lees meer

Wijkverpleging

Zelfsturend...

In de functie van verzorgende IG of (wijk)verpleegkundige verpleeg en verzorg je cliënten in hun thuissituatie.
Lees meer

Huishoudelijke Hulp

Van onschatbare waarde

Je werkt bij de cliënt thuis.
Zij zijn tijdelijk of langdurig zelf niet in staat om het huishouden uit te voeren.
Lees meer

Ondersteuning

Service en dienstverlenend

Maak jij het een ander graag naar de zin? Dan kun jij de juiste ondersteuning bieden aan de zelfsturende teams.
Lees meer