Melvin Müthing vertelt

Wat het werk in de wijk als verzorgende IG zo bijzonder maakt

Binnen wijkteam Castello werkt hij vanuit de bedoeling. ‘Ik licht het even toe: als zoon en dochter vinden dat moeder thuishoort in het verpleeghuis, denk ik wel eens: wie wil dat nou eigenlijk? Vinden de kinderen dat wel een handige oplossing, of vindt moeder zelf ook dat ze eraan toe is? Misschien blijft moeder liever thuis en kan dat prima met hulp van wijkverpleging. En ja, werken in de zorg betekent ook soms dat je als team of als individu  impopulaire uitspraken moet durven te doen. In dit geval mogelijk ten opzichte van de zoon en dochter.’

Melvin Müthing (31 jaar) is verzorgende IG en vierde pas nog z’n 12,5-jarig jubileum bij ZorgAccent. Een woord dat hij regelmatig gebruikt is; ‘samenredzaamheid’. ‘Ik hoorde die term ergens en sindsdien gebruik ik ‘m graag. Het is een verbeterde versie van het woord ‘zelfredzaamheid’, iets wat volgens mij eigenlijk niet bestaat. Jezelf redden lukt namelijk veel beter als anderen om je heen staan en helpen waar nodig.’

In de K-dienst

Hij is een geboren en getogen Almelo’er. ‘En ook nu woon ik met m’n gezin, met veel plezier aan de Ootmarsumsestraat’, voegt Melvin Müting (31 jaar) toe. ‘Mijn moeder werkte bij TMZ en ik mocht jaarlijks mee naar de kerstmarkt die ze daar organiseerden voor de ouderen. Die sfeer, die mensen… toen wist ik al: in die sector wil ik ook werken. Later, tijdens snuffelstages en open dagen, werd dat gevoel bevestigd. Tijdens de opleiding leerde ik Lotte kennen. Met haar ben ik getrouwd. We hebben twee kinderen en de derde is op komst. Lotte en ik werkten zelfs nog een tijdje samen in Wijkteam Castello. Maar daar hebben we snel, en heel bewust, verandering in aangebracht. Voor je het weet vorm je een team binnen een team. Niet prettig voor je collega’s, maar ook niet voor jezelf.‘

Al tijdens zijn opleiding draaide Melvin de K-dienst. ‘Ha, ha, als je de afkorting niet kent, denk je; wat is dit? Maar in Woonzorgcentrum De Hofkamp wist iedereen dat je het dan had over het rondbrengen van koffie langs de kamers bij bewoners. Ik vond dat als jong kereltje al prachtig om te doen. Ook later, toen ik een vaste baan had als verzorgende IG wilde ik die taak graag blijven combineren, maar ik begreep ook wel dat ik daar ‘te duur’ voor was geworden.’

Wijkteam Castello werkt deels voor bewoners van de 125 appartementen in de Castello-flat en deels in omliggende wijken. 

ZorgAccent-thuiszorg-Castello-581

Lid ondernemingsraad

‘Ik denk dat ik, zelfs landelijk gezien, één van de weinige ambtelijk secretarissen ben in een ondernemingsraad met een zorgdiploma!’ Gemiste kans voor veel zorg-collega’s, wat Melvin betreft. ‘Het mooie aan lid zijn van de ondernemingsraad is voor mij het mogen meedenken en -praten over bestuurlijke onderwerpen. En omdat ik zelf werk in de zorg, kan ik die ervaring en kennis daarmee heel mooi combineren. Dat maakt – zo zeggen ook mijn collega-OR-leden – mijn inbreng extra waardevol.’ 

Holistische visie op zorg

Melvin loopt het appartementencomplex in aan de Thomas Ainswordthlaan in Almelo. ‘Vaak  starten we ’s morgens vanuit onze kantoorruimte die we huren in ‘Castello’. Tien jaar geleden zijn we gestart met een team van zeven verzorgenden en verpleegkundigen. Inmiddels zijn er dat twintig, verdeeld over twee teams. Beide teams werken zowel buiten de wijk als in de Castelloflat. Team twee gaat vaker het buitengebied in. Team één werkt wat meer in de wijk om de flat.

Zelf vind ik de afwisseling erg prettig van in de wijk werken en in Castello. Die werkverdeling tussen de teams is min of meer vanzelf ontstaan en die varieert naarmate de zorgbehoefte in de wijken verandert. We werken intensief samen met andere zorgverleners, zoals huisartsen, fysiotherapeuten, THOEZ en voor de nachtelijke uren het Vlinderteam (die gaan per 1 januari overgaan in THOEZ). Zo kunnen we optimaal werken naar samenredzaamheid en uiteindelijk naar zelfstandigheid. Samen brengen we een op en top holistische visie op zorg in praktijk’, vertelt Melvin met enige trots. Hij bedoelt daarmee dat alles op elkaar is afgestemd rond de cliënten om de meest efficiënte én ook de beste zorg te kunnen verlenen.’

Bij ZorgAccent kun je in diverse werkvelden aan de slag. 

Woonzorg

Net als thuis

Binnen de woonzorg wordt gewerkt met de visie Net als thuis. Wil jij aan de slag in een van de zelfsturende teams?
Lees meer

Wijkverpleging

Zelfsturend...

In de functie van verzorgende IG of (wijk)verpleegkundige verpleeg en verzorg je cliënten in hun thuissituatie.
Lees meer

Huishoudelijke Hulp

Van onschatbare waarde

Je werkt bij de cliënt thuis.
Zij zijn tijdelijk of langdurig zelf niet in staat om het huishouden uit te voeren.
Lees meer

Ondersteuning

Service en dienstverlenend

Maak jij het een ander graag naar de zin? Dan kun jij de juiste ondersteuning bieden aan de zelfsturende teams.
Lees meer