Fenanda Hofmeijer vertelt

‘Ik werk al ruim tien jaar met mensen die lijden aan het syndroom van Korsakov. Het is een erg fijne doelgroep om mee te werken’. Korsakov is een chronische hersenaandoening die ontstaat door het gebrek aan vitamine B1.

‘Mensen met Korsakov hebben veelal een alcoholverslaving gehad. Door de schade die is aangericht in de hersenen, zijn onze cliënten beperkt in hun mogelijkheden. Sinds een paar jaar doen we mee aan een landelijke sportdag speciaal voor deze doelgroep. Kijkend naar het plezier bedachten we; dit gaan we hier op een kleinschalige manier, elke week organiseren. Een vast dagdeel per week waarin we aanbieden om te sporten, spelletjes te doen, te zingen, te vissen en te wandelen.’

Deelname op vrijwillige basis

De woongroepen met circa 80 Korsakov-cliënten, bevinden zich deels op het terrein van Krönnenzommer in Hellendoorn en deels in het centrum van Nijverdal. ‘Door actief en positief bezig te zijn met dingen die mensen zelf erg leuk vinden om te doen, sta je soms versteld van de prestaties en het plezier samen.’ Belangrijk is dat deelname aan de woensdagmiddagactiviteiten op vrijwillige basis blijft. ‘Ongeveer de helft van de mensen doet mee. We hebben de activiteiten onderverdeeld in vier categorieën: zwemmen, wandelen, zingen en individuele sporten.

Zelf begeleid ik een groepje mensen in het doelgroepenbad van zwembad De Ravijn in Nijverdal. Daar hebben we rust en privacy en lukt het om de veiligheid te waarborgen die nodig is.

Zangtherapeut Dorette Neeskens gaat aan de slag met een groepje muzikale cliënten in de activiteitenruimte. Zij geven ook af en toe een optreden als koor. Erg leuk om te zien én om naar te luisteren!’

Duidelijke begeleiding

De wandelgroep start vaak vanaf het prachtige, bosrijke terrein van Krönnenzommer. Ook gaan ze soms met auto’s naar wandelroutes elders in de regio. ‘Met één cliënt trainen we zelfs voor de ObstakelSlag Slagharen. Dit is een circuit van ongeveer 5 kilometer lang met hindernissen op de route. Elke zondag lopen z’n begeleider en hij een vast rondje volgens het Foutloos leren principe, zodat de route langzaam ‘inslijt’. Een prachtig project met positieve uitwerking. De cliënt kan hierin z’n energie kwijt en hij werkt aan het vergroten van z’n zelfstandigheid.’ In de sporthal spelen mensen badminton of tafeltennis. Ook kegelen en het cirkelspel zijn populair.

Een groepje individuele sporters maakt gebruik van de hometrainer in de huiskamer, terwijl een ander groepje de hengel uitgooit aan de visvijver. Misschien lijken de activiteiten eenvoudig te realiseren, maar dat is allerminst het geval’, weet Fenanda.

‘We werken met draaiboeken om als begeleiders onderling goed te weten, wie wat doet. Het is belangrijk dat we veel duidelijkheid verschaffen aan de cliënten. Ook kijken we tijdens de samenstelling van de groepjes welke cliënten goed bij elkaar passen.’

Meer weten over Korsakov en de behandelmethoden bij ZorgAccent?

Neem contact op met een cliëntadviseur Korsakov via

T: (0548) 688 000 of breng een bezoek aan de website:

https://www.zorgaccent.nl/wonen-met-zorg/korsakov/

Bij ZorgAccent kun je in diverse werkvelden aan de slag. 

Woonzorg

Net als thuis

Binnen de woonzorg wordt gewerkt met de visie Net als thuis. Wil jij aan de slag in een van de zelfsturende teams?
Lees meer

Wijkverpleging

Zelfsturend...

In de functie van verzorgende IG of (wijk)verpleegkundige verpleeg en verzorg je cliënten in hun thuissituatie.
Lees meer

Huishoudelijke Hulp

Van onschatbare waarde

Je werkt bij de cliënt thuis.
Zij zijn tijdelijk of langdurig zelf niet in staat om het huishouden uit te voeren.
Lees meer

Ondersteuning

Service en dienstverlenend

Maak jij het een ander graag naar de zin? Dan kun jij de juiste ondersteuning bieden aan de zelfsturende teams.
Lees meer