Winanda Reefhuis – casemanager dementie vertelt

Samen met ‘Willem Levensvragen’ doorbreken we de impasse

Inmiddels is het alweer twee jaar geleden dat ik voor het eerst een bezoek bracht aan de heer en mevrouw Pietersen. Meneer heeft de diagnose dementie gekregen, alzheimer en vasculaire schade. Oftewel schade in de hersenen via eiwitafzettingen door Alzheimer en schade door een slechte bloedtoevoer.

We merken dat hij steeds minder lang informatie vasthoudt, informatie van een dag ervoor is regelmatig vervaagd. Soms is hij de informatie na enkele uren al kwijt. Zijn echtgenote ziet hem afglijden en hij wil dit niet van haar aannemen. Iets wat ik als casemanager dementie vaak hoor tussen echtparen. De partner wordt vaak verweten alles in gang te hebben gezet. De partner is degene die de situatie erger doet voorkomen dan het door de persoon met dementie zelf ervaren wordt. De relatie komt onder flinke spanning te staan. Zij verliest elke dag weer een stukje van haar echtgenoot en zit vanaf het moment dat ze dit beseft in haar rouwproces. Meneer daarentegen, wil er niets van weten. Hij erkent dat hij vergeetachtig is, maar vindt dat dit allemaal wel meevalt. Hij vertelt mij dat hij het niet wil en niet kán accepteren. Wanneer hij het accepteert erkent hij zijn ziekte en dat wil hij niet. We belanden hierdoor telkens in eenzelfde gesprek waarin ik dit echtpaar niet weet te ondersteunen. Ze zitten vast in verschillende rouwstadia, waarin beiden geen steun aan elkaar hebben.

Een geestelijk verzorgt biedt uitkomst
Ik besluit, na toestemming van het echtpaar, contact op te nemen met de organisatie ‘Willem levensvragen’. Zij hebben geestelijk verzorgers in dienst die heel waardevol kunnen zijn bij deze ondersteuningsvraag. Al na het eerste gesprek tussen de geestelijk verzorger en het echtpaar, komen er emoties vrij. Bij haar, maar ook bij hem. De geestelijk verzorger komt via een andere invalshoek in gesprek. Door te luisteren en door het benoemen van emoties die hij bij het echtpaar ziet, ontstaat er diepgang. De echtgenote zegt: ‘de geestelijk verzorger is een toevoeging aan de casemanager dementie. Niet zemelig, niet zweverig, absoluut niet! Het gesprek met hem bracht juist rust en het kwam nog dieper binnen; je wordt echt gehoord, zonder oordeel. Hij luistert naar ons beiden en ik ervaarde niet de onderlinge tweestrijd tussen mij en mijn partner.’

De casemanager dementie denkt mee
Als casemanager ben ik erg blij dat we het echtpaar kunnen helpen met hulp van andere professionele hulpverleners die we als casemanagers in ons netwerk tegenkomen. Het is ontzettend waardevol dat we elkaar kunnen aanvullen en versterken om tot de juiste ondersteuning te komen. Het sluit aan bij wat de cliënt en zijn omgeving op dat moment nodig heeft.

Herkent u zich in bovenstaand verhaal en heeft u ook behoefte aan deze ondersteuning, neem dan contact met de casemanagers dementie van ZorgAccent. Stuur een email naar casemanagersdementie@zorgaccent.nl of bel naar 0900 0678.
Voor contact met ‘Willem Levensvragen’ kunt u bellen met 0900 777 00 77, stuur een email naar info@willemlevensvragen.nl of bezoek de website www.willemlevensvragen.nl

Bij ZorgAccent kun je in diverse werkvelden aan de slag. 

Woonzorg

Net als thuis

Binnen de woonzorg wordt gewerkt met de visie Net als thuis. Wil jij aan de slag in een van de zelfsturende teams?
Lees meer

Wijkverpleging

Zelfsturend...

In de functie van verzorgende IG of (wijk)verpleegkundige verpleeg en verzorg je cliënten in hun thuissituatie.
Lees meer

Huishoudelijke Hulp

Van onschatbare waarde

Je werkt bij de cliënt thuis.
Zij zijn tijdelijk of langdurig zelf niet in staat om het huishouden uit te voeren.
Lees meer

Ondersteuning

Service en dienstverlenend

Maak jij het een ander graag naar de zin? Dan kun jij de juiste ondersteuning bieden aan de zelfsturende teams.
Lees meer