Lilian Brouwer vertelt

Met succes verjaag ik de monsters onder zijn bed

Lilian Brouwer, Thuisbegeleider bij ZorgAccent vertelt.

Eens per week kom ik bij Johan om o.a. samen de menulijst in te vullen. Daar zit hij, op de bank naar de radio te luisteren. NPO2 staat op en zijn voet beweegt mee op het ritme van de muziek. Ik vraag aan hem van wie het nummer is dat op dat moment gedraaid wordt en hij antwoordt: ‘The Stones’. We praten even wat over de muziek en ik vraag of ik de menulijst uit zijn slaapkamer mag halen. Dat is nooit een probleem, die mag ik altijd pakken, het is alleen wel zo netjes om hem dat altijd even te vragen. Maar deze keer mag het niet, dus ik kijk een beetje verbaasd. Hij fluistert dat er monsters onder zijn bed zitten en die gaan mij pakken als ik zijn slaapkamer in loop.

Monsters onder het bed
Johan is schizofreen en heeft soms last van psychoses. Door de medicatie die hij gebruikt zijn de psychoses nooit heel heftig. Bij Johan uit zich dat in dingen die hij hoort of ziet, die er in de werkelijkheid niet zijn. Met hem in discussie gaan, in dit geval over de monsters onder zijn bed, heeft geen zin want in zijn beleving en in zijn hoofd zijn ze er écht. Tegen Johan zeg ik dat ik een kei ben in het verjagen van monsters en dat het helemaal in orde komt. Ik zie hem twijfelen, hij gelooft er nog niet veel van. Ik beloof hem dat er niets zal gebeuren en dat ik die monsters wel even hardhandig zal wegsturen. Dan is het oké en mag ik de menulijst ophalen.

De slaapkamer van Johan zit naast de woonkamer en als ik naar binnen loop roep ik tegen de monsters dat ze ráp moeten maken dat ze wegkomen! Eenmaal terug in de woonkamer zit daar een tevreden Johan, want de monsters zijn weg en met mij is niets gebeurd.

Hij fluistert nog wel even dat ze misschien terugkomen als ik weer wegga. Waarop ik antwoord dat ze zó van mij geschrokken zijn, dat die niet meer terug dúrven te komen. Dan is het goed volgens Johan.

Samenwerken met collega’s

Mijn collega’s van de wijkverpleging en de huishoudelijke hulp weten ook hoe ze met Johan moeten omgaan. Niet in discussie gaan, want dat heeft geen zin. We benoemen soms wel dat wij niet zien wat hij ziet. Wat is mijn werk als Thuisbegeleider bij ZorgAccent toch leuk!

Op deze pagina leest u meer over Thuisbegeleiding.
Heeft u vragen, neem gerust contact met ons op via 0900 0678

 

Bij ZorgAccent kun je in diverse werkvelden aan de slag. 

Woonzorg

Net als thuis

Binnen de woonzorg wordt gewerkt met de visie Net als thuis. Wil jij aan de slag in een van de zelfsturende teams?
Lees meer

Wijkverpleging

Zelfsturend...

In de functie van verzorgende IG of (wijk)verpleegkundige verpleeg en verzorg je cliënten in hun thuissituatie.
Lees meer

Huishoudelijke Hulp

Van onschatbare waarde

Je werkt bij de cliënt thuis.
Zij zijn tijdelijk of langdurig zelf niet in staat om het huishouden uit te voeren.
Lees meer

Ondersteuning

Service en dienstverlenend

Maak jij het een ander graag naar de zin? Dan kun jij de juiste ondersteuning bieden aan de zelfsturende teams.
Lees meer