Rik Hasselo vertelt

Spelletjes vrijwilliger op Krönnenzommer

Tweewekelijks speelt Rik op dinsdagavond spellen met de bewoners met het syndroom van Korsakov. Ondanks zijn drukke baan, maakt hij hier graag tijd voor. Hij biedt aan koffie voor me te halen. De 27-jarige Rik voelt zich overduidelijk thuis hier. ‘In deze ruimte speel ik allerlei spelletjes, zoals sjoelen en triominos, met een groep mensen wiens brein behoorlijk beschadigd is door Korsakov. Daar moest ik wel aan wennen. Je moet veel geduld hebben omdat ze vergeetachtig en snel afgeleid zijn. Dan vergeten ze dat ze aan de beurt waren, terwijl ze een stapel sjoelstenen in hun hand hebben’, vertelt Rik lachend. Rik is in zijn dagelijkse leven instructeur bij een evenementorganisatie in Zwolle.  Hier begeleidt hij groepen mensen bij allerlei (outdoor)activiteiten. Hij doet er veel mensenkennis op. Een ervaring die hem bij zijn vrijwilligerswerk goed van pas komt. Rik: ‘En ik krijg goede tips van Jessica en Erna, de ZorgAccent-medewerkers die deze groep begeleiden.’

Verhalen van vrijwilligers

Mannen onder elkaar

Rik: ‘Er zijn twee groepen bewoners die ik begeleid bij allerlei spellen. Deze groep en een groep die in een andere ruimte dart en poolt. Dat is een groep met een minder beschadigd brein. Daar hangt meer een cafésfeer, maar dan zonder alcohol’, lacht hij. ‘Toen ik daar voor het eerst kwam, ben ik een tijdje aan de kant gaan zitten om te kijken wat er gebeurde. Ik had al snel door dat een man, een soort André Hazes, de meest jolige en dominante van de groep was. Ik heb hem uitgedaagd om een spelletje darts te spelen en hem om tips gevraagd. Toen was het ijs gebroken en sindsdien accepteren ze me.’ En meer dan dat. Als jonge vent brengt Rik reuring tijdens de spelavonden, een sfeertje van mannen onder elkaar. En niet alleen de bewoners genieten daarvan. Rik: ‘Als ik wegga bedanken ze me en zeggen ‘tot de volgende keer’. Ik krijg er energie van als ik anderen blij kan maken!’

Drukke baan; toch tijd voor vrijwilligerswerk

Hoe bijzonder is het dat iemand van 27 jaar besluit om vrijwilligerswerk te gaan doen? Rik vertelt dat de trigger bij zijn oma lag. Tijdens haar ziekteperiode bezocht hij haar

regelmatig. ‘Ik zag dat zij weer meer positieve energie kreeg van mijn bezoekjes.’ Toen zij weer opknapte, bleef hij het gevoel houden dat hij daar iets mee moest doen. Je hoort en leest zoveel over eenzame ouderen.

‘En ondanks mijn drukke baan, besloot ik ZorgAccent te bellen om te vragen of ik als vrijwilliger iets voor bewoners kon betekenen.’ Rik sprak met vrijwilligerscoördinator Dianne de Graaf. Zij schatte al snel in dat Rik als sport- en spelvrijwilliger op het Vospaviljoen op zijn plek zou zijn. Dat bleek ze juist te hebben ingeschat. Rik: ‘Hier op het Vospaviljoen voel ik me erg op mijn plek! Ik maak er op dinsdagavonden speciaal ruimte voor in mijn agenda!’ Op mijn vraag hoe hij mensen en vooral jongeren enthousiast kan maken voor vrijwilligerswerk in de zorg, antwoordt hij adrem: ‘Die smartphone eens aan de kant leggen! Hier heb je ècht contact!’

Leuke hobby? Samen is het nog leuker!

Ook vrijwilligerswerk doen bij ZorgAccent? Er is heel veel mogelijk! Heeft u een leuke hobby? Het is nog leuker om dat samen met een van onze bewoners of cliënten te doen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dianne de Graaf via T 0900 – 0678 of kijk op www.zorgaccent.nl/vrijwilligerswerk.

Bij ZorgAccent kun je in diverse werkvelden aan de slag. 

Woonzorg

Net als thuis

Binnen de woonzorg wordt gewerkt met de visie Net als thuis. Wil jij aan de slag in een van de zelfsturende teams?
Lees meer

Wijkverpleging

Zelfsturend...

In de functie van verzorgende IG of (wijk)verpleegkundige verpleeg en verzorg je cliënten in hun thuissituatie.
Lees meer

Huishoudelijke Hulp

Van onschatbare waarde

Je werkt bij de cliënt thuis.
Zij zijn tijdelijk of langdurig zelf niet in staat om het huishouden uit te voeren.
Lees meer

Ondersteuning

Service en dienstverlenend

Maak jij het een ander graag naar de zin? Dan kun jij de juiste ondersteuning bieden aan de zelfsturende teams.
Lees meer